top of page
  • Writer's pictureBirinci Adventure

Afet ve Deprem İçin Püf Noktaları

Updated: Feb 23, 2023

Aşağıda paylaştığımız bilgiler bizim kendimizce planladığımız bilgilerdir, herkesin imkânı veya düşüncesi aynı olmayabilir, uygulayabildiğiniz kadarını kendinize alabilirsiniz. DEPREM KUŞAĞINDA YAŞAYAN BİZLER İÇİN PÜF NOKTALARI: Deprem olduğunda eğer bulunduğumuz bina yıkıma uğrarsa pek yapabileceğimiz bir şey yok ama tecrübelere dayalı bazı püf noktaları var…

1. Yattığınız ve çocukların yattığı alanda sağlam bir yatak veya baza olmalı.

2. Deprem çantası diye tabir edilen paketler böyle bir afette pek iş görmez bu nedenle öncelik ulaşabileceğimiz bir alanda (Genelde bu ilgili yatağa sabitlenmeli yıkım esnasında kaybolmanın diye) içinde kabuksuz kuruyemiş, su, düdük, kesme şeker, powerbank, bıçak, ip (turnike gerekirse), ufak ilkyardım seti olan bir paketi yatağın yanına sabitleyin.

3. Deprem anında hemen yatak üstü battaniye, yorgan vb. altınıza çekerek üstüne yatın veya ÇOK-KAPAN-TUTUN uygulayın.

4. Yanınızda mutlaka saat olsun. Gece geç saatte bağırıp ses tellerinizi zedelemeniz ilerleyen zamanlarda sesinizi duyuramamanız anlamına gelir. (Gece arama kurtarma yavaşlar)

5. Telefonlarınızı mutlaka akşamdan tam şarj edin. Gece yakalanacağımız afetler gündüz gibi olmayacak ve zifiri karanlıkta bir şeyleri yapmaya çalışacağımızı unutmayalım.

6. Tüm bunları çocuklarınıza anlatın çünkü depremde siz yanlarında olmayabilirsiniz!!!

AFETİ EV DIŞINDA TÜM AİLE FERTLERİ FARKLI ALANLARDA YAKALANDINIZ:

Depreme gündüz vakti herkes farklı alanlardayken yakalanırsak ne yapmalıyız? Bu yazdıklarımız bizim düşündüklerimizdir, fikir vermesi adına paylaşılmıştır. Sizlerin çok daha pratik ve farklı fikirleri olacaktır bunları uygulamaktan çekinmeyin.

1. Öncelikle çocukları okuldan, kreşten vb. bir alandan kimin alacağını önceden planlamanız gerekmektedir. Bu alana araç ile ulaşamayacağınızı da düşünmeyi unutmayın. Telefon vb. teknolojik iletişim araçları çalışmayacaktır. (Amatör telsiz belgesi almak avantajdır)

2. Eve girilmeyeceğini düşünüyoruz bu nedenle en azından 1-2 günlük giyilebilecek dış katman kıyafet, iç çamaşırı, bere, eldiven gibi temel ihtiyaçları bir çanta da aracınız varsa araçta yoksa alternatif bir adreste bulundurmaya çalışınız. Hiçbiri mümkün değilse bu ihtiyaçları kısa vadede edinebilmeniz için acil durum parası olarak nakit para biriktirip bunu yanınızda bulundurmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

3. Önceliğimiz paniklememek fakat özellikle çocuklu ailelerin bunu yapması imkânsızdır. Bu sebeple bir plan dâhilinde hareket etmeniz gerekecektir. Düşünmeden planı uygulamak arada geçecek zamanda mantıklı düşünmenizi sağlayacaktır.

4. Yıllar içinde dahil olduğumuz gruplardan ve topluluklardan öğrendiğimiz, 2 kişi 1 kişiden iyidir felsefesi ile acil durum planını yakın aileniz veya bir arkadaşınız ile yapmanız doğru kararlar almanıza yardımcı olacaktır.

5. Tüm ailenin toplanacağı 3 farklı alan planlamanız gerekecektir (2 si buluşma 3. sü konaklama alanı olmalıdır). Bunlardan birincisi ilk temas alanıdır, bu alanda 1-2 saat geçirdikten sonra eğer bu alanda buluşamazsanız mutlaka afet alanı dışında ikinci bir alana yönlenmelisiniz. Bu alanda da yine 1-2 saat geçirip burada da buluşma olmazsa konaklama sağlayabileceğiniz bir alana geçmeniz gerekecektir. (Buluşma alanların arası yürüme mesafesi olarak maksimum 1 saati geçmemelidir.)

6. Hiçbir şekilde buluşma olmazsa en yakın Afet koordinasyon merkezine ulaşmaya çalışmalısınız.


AFET OLDUKTAN SONRA HAYATI İDAME NASIL OLMALIDIR:

Her afetten sonra hep benzer manzaralar ile karşılaşmışızdır. Bu durum bizlerde bazı acil durum planlarını değerlendirme fikri doğurmuştur.

İmkanı olan kişilerin afet alanı dışında geçici bir konaklama alanı belirlemesi önem arz etmektedir. Bu bir evin bahçesi, bir dinlenme tesisi, bir kamu alanı veya doğada bir alan olabilir. Amaç afetin ilk şokunu atlatabilecek bir alanda korunmaktır.

Çocuklu ailelerde ilk günler sıkıntılı ve depresif geçeceği için temel ihtiyaçlarınızı görebileceğiniz bir alan ve malzeme ile kalmaya çalışmalısınız. Önceliğiniz kendi ailenizdir çünkü kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan bir birey başkalarına yardımcı olamaz.

Bulunduğunuz alanın durumu, konumu, içinde bulundurabileceğiniz malzemeler ve acil durum planı herkesin kendine özgüdür ve kendi sorumluluğundadır. Hiçbir birey bir başkasının korunmasını üstlenmek zorunda değildir, imkânı olanların ise bu alanları başkalarına açarak daha fazla insanı mağduriyetten koruması gerekmektedir. Böyle bir durumda unutmayınız ki temel ihtiyaç azlığı gerginliklere ve karmaşaya sebep olabilir. Bir lider ve planlama ile bu alanları insanlara açmanız büyük önem arz etmektedir.

Tüm bu notları afetin ilk birkaç günü için konuşuyoruz akabinde mutlaka bulunduğunuz alana veya yakınına yardımlar gelecek ve ihtiyaçlar karşılanacaktır. Paylaşma amacımız olabildiğince bireylerin en kötüsüne hazır olmasını sağlamaktır.

Pek az kişi hayatını hiç sorun yaşamadan olağan şekilde yaşamayacağını bilir ve bu bilinçle fedakârlıklarda bulunur. Bizim hedef kitlemiz bu kişilerdir. Bu kişiler dışında olanların ise bunlara hazırlıklı olarak bundan sonraki hayatlarını sürdürmeleri gerektiğini bilmeleri ve zamanı geldiğinde çaresiz kalmamaları için farkındalık yaratmaya çalışmaktır.


BİLİNÇLİ ve İMKANI OLAN BİREYLERİN EDİNMESİ GEREKEN BİLGİ ve EKİPMANLAR:

. Afetler hakkında bilinçlenme ve acil durum planı

. İlk Yardım Eğitimi alarak temel ihtiyacını karşılayabilmesi

. Amatör Telsiz Belgesi alarak haberleşmeyi telsizlerle yapması

. Araç ve mümkünse motosiklet ehliyeti veya bunları kullanma kabiliyeti

. Açık alanda ateş yakma ve beslenme için gerekli imkan ve kabiliyet

. Afetler için acil durum paketi (Bakınız: DEPREM KUŞAĞINDA YAŞAYAN BİZLER İÇİN PÜF NOKTALARI)

. Zamanı ve merakı varsa; çadır kurmak, doğada yaşamak, düğümleri öğrenmek vb. temel bilgileri öğrenmek.


M. Gökhan BİRİNCİ @birinciadventure 23.06.2020

26 views0 comments
bottom of page