top of page
  • Writer's pictureBirinci Adventure

10. Köy Projesi Başlıyor

Updated: Mar 31, 2021

Hani herkesin Ege kıyısında bir kasabaya yerleşip domates yetiştirme hayali vardır ya. Bu bizimki de böyle birşey gibi başladı ama hayalimiz ve amacımız bambaşkaydı. Bu yazı dizisinde hayalimizi gerçekleştirmek için neler yaptığımızı aşama aşama aktarmaya çalışacağım..


Haziran 2020 gibi aklımızdaki planı hayata geçirmek için internet araştırmalarına başladık. Neye ihtiyacımız olduğuna odaklandık ve ne yapmak istediğimize.

Aklımızda birden fazla seçenek ve plan vardı. Önceliğimizi minimal ihtiyaçlarımıza göre kısa zamanda hayata geçirebileceğimiz şekilde belirledik..

Pandemi Sorunsalı

Aslında planımızı daha önce gerçekleştirecektik fakat Covid-19 Pandemisi bizi bir yıl kadar geriye attı. Bu sorunu olumlu bir duruma çevirmeye çalıştık ve yer araştırması için hiç acele etmedik.

İlk başlarda 300 m2 bir alan olsun. Karavanımızla gidip hafta sonları çocuklarımız ile güvenli bir şekilde vakit geçirebileceğimiz bir alan arayışındaydım. Bir kaç arazi araştırması yaptığımda pandemi sebebiyle de toprak fiyatlarındaki ciddi artış ile yüzleşmem çabuk oldu.


İlk Çalışmalar

Aklımdaki bütçenin büyük kısmı bu gidişle arsaya harcanacaktı. Planda revizeye gitmem gerekliydi. Köylere yakın bağ tipi arsalara yöneldim. İçinde meyve ağaçları olan ekip biçmeye müsait su sorunu olmayan mümkünse elektrik bağlayabileceğim küçük bir arsa arayışına giriştim.


10. Köy Projesi

Herkes onuncu köyünü arar, bulmak önemli değildir, önemli olan çabalamaktır.

Derken aklımdakinin aynısı olmasa bile yakın özelliklerde bir alan keşfettik. Öncelerde tereddütlerim vardı. Direk su yoktu ama köy çok yakındı, köyden içme suyu olarak kaynak suyu bağlayabilirdim. Elektrik işini ise baya bir araştırma sonrası güneş enerjisi ile çözmenin doğru olacağını düşündüm.


Karavan Projeleri


Karavan fiyatlarındaki ciddi artışlar, beni bu isteğimi ertelemek zorunda bıraktı. Direk daha az maliyetli bağ evi planına döndüm. Çevre düzenlemeler ile birlikte ciddi bir bütçe gerekiyordu. Bunu düşünmek beni biraz yorsa da yeşilin içinde olmak, temiz bir hava ve temiz bir çevre de vakit geçirmek için değer miydi?

M. Gökhan BİRİNCİ @birinciadventure 07.08.2020

Gelecek Yazı: 10. Köy Projesi için Somut Adımlar Atılıyor...

Recent Posts

See All

BAĞ EVİ PROJESİ

Su sorununu kısmen çözdükten sonra inşaat için gerekli su problemini halletmiş olduk. Ustamız ile gerekli malzemeleri planlayarak önce konumlandırmamızı yaptık. Daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz

Bağ Evi, Arazi revizesi, su planı hakkında İncelemeler

Alanı aldıktan ve yolu çözdükten sonra önce elimizdeki problemleri, amacımızı ve bunlara uygun planımızı hazırlama vakti gelmişti. Önceliğimiz arazinin şekillendirilmesiydi. Çünkü arazimiz yer yer ort

bottom of page